
2020
Vinárstvo Zlatý Roh sa nachádza v obci Devín neďaleko Bratislavy. Hospodári na juhozápadnom upätí Malých Karpát, ležiacich nad sútokom riek Dunaj a Morava. Jedinečná expozícia a svahovitosť vinohradov ležiacich v nadmorskej výške od 200- 300 m.n.m. ponúkajú až magický pohľad na zrúcaniny hradu Devín a okolitú krajinu.
Pôdne zloženie vinohradov disponuje veľkou diverzitou a rozmanitosťou. Na niektorých parcelách možno nájsť ľahšie hlinito piesčité pôdy s fragmentamy žuly, na iných zas sprašové pôdy alebo hlinito vápenité pôdy. Veľmi charakterným aspektom je pôdotvorný horizont, majoritne tvorený sedimentárnym vápencom v rôznych podobách. Geologické a pedologické faktory, jedinečná mikroklíma, spôsobená prítomnosťou riek Dunaj a Moravy, to sú faktory, ktoré vytvárajú jedinečné a neopakovateľné podmienky na pestovanie hrozna. S úctou a pokorou k prírode sa snažíme pretaviť jedinečný terroir do naších vín.
Už od prvého dotyku s vínom a jeho výrobou v ranom detstve mi učarovala tá tažko opísatelná
magická atmosféra, ktorá obkolesuje víno, vinohrady, vinobranie a všetko s tým spojené. Štúdium
vinárstva a vinohradníctva ako aj pestovatelská a výrobná prax mi však ukázali realitu
bez romantických ružových okuliarov. Namiesto bosých nôh panien šliapajúcích hrozno prišla
každodenná a nikdy nekončiaca práca.
Pokora a úcta, ktorú som nadobudol k pôde, vinici, hroznu a vínu spôsobili neutíchajúcu túžbu
po tom aby všetko bolo bezchybné. Každý jeden krok. Má to však háčik. Pri produkcii vína nie je
nič ideálne a bezchybné. Existujú iba ľudské rozhodnutia v danom čase a priestore. Práve tieto
rozhodnutia majú vplyv na unikátnosť “terroir”, ktorý má aj silný antropogénny aspekt. Preto
verím, že cesta k úspešnému pestovaniu hrozna a výrobe vína nikdy nekončí. Spočíva v neustálom a
bystrom sledovaní dôsledkov krokov, ktoré robíme rok čo rok.
“Agriculture is an art, and art can only be
demonstrated through know-how.”
Počas výroby vína dbáme na to aby výsledný produkt dôveryhodne reprezentoval svoj pôvod. Každá vinica je špecifická, má neopakovateľnú polohu, pôdu a expozíciu. Každý ročník je unikátny a nikdy sa nebude opakovať. Víno je skrátka osobnosť, ktorá u nás požíva veľký rešpekt. Termín zberu jednotlivých odrôd je dôsledne vybraný s ohľadom na jeho ideálnu zrelosť a zachovanie života a energie plodov vo výslednom víne.
Hrozno zbierame ručne do malých debničiek. Fermentácia muštu a zrod vína prebieha v nádobách, v ktorých následne víno aj zreje na kvasničných kaloch. Používame len nádoby z výlučne z prírodných materiálov ako je drevo, keramika alebo kameň.
Viete už o vašom víne všetko? Poďte ho ochutnať, prípadne sa poradiť s naším vinárom.
Raz ochutnať je viac ako stokrát prečítať. Objednajte si vaše víno pohodlne u najbližšieho distribútora. Ich rozmiestnenie vidíte na mapke nižšie. Ak sa chcete poradiť s naším vinárom, kliknite na tlačidlo pod mapkou. Vaše víno si po telefonickej objednávke môžete vyzdihnúť priamo vo vinohrade alebo vám ho pošleme kuriérom.
Zadajte svoje kontaktné údaje, na ktoré sa vám ozve náš obchodník a dokončí vašu objednávku.